Kuuda.net

Sarjakuvasivun editointi

Tämä on jatkoa edelliselle tutoriaalipostaukselleni, eli kerron mitä sarjakuvasivulle tapahtuu ennen kuin se päätyy verkkoon. Tämä on tosiaan jälleen vain yksi tapa tehdä asioita eikä välttämättä se kätevin, mutta näin olen tehnyt jo pitkään.

Käytän sivujeni skannaukseen ikivanhaa ja kämäistä Epsonin monitoimilaitetta. Parempaa jälkeä saisi varmaan jollain kunnon vehkeellä, mutta tämä on toistaiseksi ajanut asiansa. Skannaan sivut aina harmaasävyasetuksilla, jotta pääsen eroon paperin kellertävästä sävystä. Tämän voi myös muuttaa kuvankäsittelyohjelmassa jos on skannausvaiheessa unohtunut.

Käytän sivujeni editointiin Adobe Photoshop CC 2017 -ohjelmaa, mutta muillakin kuvankäsittelyohjelmilla pystyy todennäköisesti tekemään nämä vaiheet ihan yhtä hyvin. Kuten varmaan huomaatte, sivu on suhteellisen haalea tässä vaiheessa ja ruutujen välissä on kaikenlaista sotkua, ja joitain kuminmurusia on skannaantunut mukana. Ei vielä kovin nätti.

Aloitan yleensä sivun muokkaamisen säätämällä värejä niin että mustat on mustaa ja valkoiset valkoista. Tähän voi käyttää muitakin työkaluja mutta itse säädän useimmiten kuvan tasoja (Levels). Myös käyriä (Curves) tulee joskus käytettyä. Työkalu löytyy Photarissa valikosta Kuva > Säädöt > Tasot. Säädän keskisävyjä liikuttamalla nuolta oikealle, tummempaan suuntaan (kuvassa vihreällä ympyröity). Katselen silmämääräisesti esikatselusta milloin mustat kohdat ovat tarpeeksi tummia.

Valkoisten kohtien siivoaminen on sitten pikkutarkempaa hommaa. Aloitan aina puhdistamalla suurpiirteisesti ruutujen välit valitsemalla taikasauvalla ja deleteä hakkaamalla. Pienemmät sotkut otan kumilla.

Olen yleensä vähän turhankin tarkka ruutujen siisteyden suhteen. Kuten kuvasta vielä näkyy, ruudut eivät ole ihan linjassa alareunasta ja linetys on sotkuista. Tässä vaiheessa vetelen kumilla ruutujen reunat, ja rakennan ne uudelleen viivatyökalulla. Kumia käytettäessä painan shiftin pohjaan että saan sen pyyhkimään täysin suoria viivoja. Viivatyökalulla myös shift pohjaan ja saan kauniin tasaiset reunat ruutuihin.

Näyttää jo paremmalta, eikös? Viimeistelen sivua kaikenlaisella hienosäädöllä tässä vaiheessa. Kloonaavalla leimasimella (Clone Stamp) saa hyvin pienet kuminmurut, peitelakat ja virheet korjattua. Tummennan yleensä mustia susia ja liian haaleaksi jääneitä kohtia varjostustyökalulla koska lyijykynällä on joskus vaikea saada tarpeeksi tummaa jälkeä aikaiseksi.

Ai niin, itse tykkään että hahmojen silmät ja hampaat näyttävät mahdollisimman kirkkailta, joten valitsen vaalennettavat kohdat taikasauvalla ja lisään hieman kirkkautta. Sitä pääsee säätämään valikosta Kuva > Säädöt > Kirkkaus/kontrasti. Muutos ei ole suuri mutta antaa mielestäni kivan fiiliksen sivuun.

Lopuksi tekstien lisäys ja sivu on valmis! Itselläni tähän koko prosessiin menee noin puolisen tuntia. Tietysti voisi päästä vähemmälläkin ellei olisi niin perfektionisti.

Mutta siis sellaista. Kysykää jos on jotain kysyttävää, vastailen mielelläni n___n Ja jos on jotain ideoita mistä haluaisitte nähdä vielä “tutoriaaleja” kertokaa ihmeessä. Näitä on aika kiva tehdä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 comments

  1. Kiitos tästä artikkelista ja kiitos myös uudesta sarjakuvasivusta! ^^
    Sarjakuva jäi taas hurjan jännittävään kohtaan, odotan oikein innolla seuraavaa sivua.

    Olen itsekin omien pöytälaatikkokirjoitelmieni suhteen ehkä turhankin tarkka ja perfektionisti, kirjoitan monesti monet kohtaukset uudelleen monella eri tapaa. Tällä hetkellä kirjoitan lähes kokonaan uusiksi kirjaa, jonka kirjoitin valmiiksi vuonna 2013. Tämä on jo neljäs(?) kerta kun alan kirjoittaa sitä kirjaa uudelleen. Mutta nyt tällä kertaa olen ihan varma, että siitä tulee täydellisin versio ja pääsen tästä “piinasta”. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.